Nieuwe uitbraak Varkenspest.

LTO: Varkenspest op komst

Nederland staat aan de vooravond van een nieuwe uitbraak van de varkenspest. Het is niet de vraag óf maar wanneer de zeer besmettelijke ziekte varkenshouderijen in ons land treft.

Die waarschuwende woorden heeft LTO Nederland dit weekeinde uitgesproken. Volgens de voorzitter van de Vakgroep Varkenshouderij, Chris van Gisbergen, is het onvermijdelijk dat het virus overslaat uit Duitsland, Luxemburg of Frankrijk, landen waar de gevreesde ziekte afgelopen week opnieuw is uitgebroken.

De LTO-voorman baseert zijn "stevige uitspraak" op drie acute gevaren. "Ten eerste is het griezelig dat het virus weer op het Europese vasteland vertoeft. Bovendien is de wilde zwijnenpopulatie besmet, en die kan de varkenspest de Nederlandse grens over brengen. Verder is er zeer intensief vracht- en toeristenverkeer in Europa".

Ontsmetten
Inmiddels zijn aan de landsgrenzen voorzorgsmaatregelen getroffen om het virus buiten de deur te houden, meldt het ministerie van Landbouw. Zo worden alle veetransporten uit Frankrijk en Duitsland extra gereinigd en ontsmet. De Algemene Inspectie Dienst (AID) voert controles op veetransporten uit. Vooral op de A2, dé aanvoerroute vanuit het zuiden, wordt gecontroleerd. Zonodig worden veewagens langs de snelweg gereinigd. Ook voert de AID verspreid over het hele land steekproeven uit om op naleving van de regels toe te zien.

"Verder is het zaak dat iedereen heel alert is", stelt een woordvoerster van het ministerie. "Dat betekent dat alle hygiënische maatregelen in acht moeten worden genomen en dat varkenshouders het contact van hun dieren met derden zoveel mogelijk beperken". LTO Nederland sluit zich bij deze oproep aan. "De boeren hebben in belangrijke mate de sleutel tot het oplossen van dit probleem in handen", zegt Van Gisbergen, die wel benadrukt dat de sector al veel heeft geleerd van de mond- en klauwzeercrisis, vorig jaar.

De Europese Commissie heeft inmiddels Luxemburg afgesloten voor veetransporten. Ook in het grensgebied van Frankrijk en Duitsland, waar de varkenspest is uitgebroken, geldt een vervoersverbod. Overigens waren de betrokken landen na een eerdere uitbraak net varkenspestvrij verklaard.

Noodentingen
LTO Nederland wil dat Brussel noodentingen toestaat in die regios die door de varkenspest worden getroffen. De Europese wetgeving staat dergelijke entingen nu niet toe. Indien lidstaten op eigen houtje tot entingen overgaan, wordt voor het land een exportverbod afgekondigd.

© 2002 agrarischplein.nl/

'Varkenspest onvermijdelijk'

Een recente uitbraak van varkenspest in Luxemburg maakt de terugkeer van varkenspest in Nederland onvermijdelijk. Dat meent de belangenorganisatie van Nederlandse varkenshouders, LTO Varkenshouderij. "De situatie is zo ernstig dat de vraag niet is óf varkenspest uitbreekt in Nederland, maar wanneer", aldus woordvoerder Van Gisbergen. Europa is met haar omvangrijke stroom van goederen en personen volgens hem domweg te kwetsbaar geworden. Woensdag werd een varkensbedrijf in het Noord-Luxemburgse gehucht Lullange geruimd. Dat gebeurde nadat daar de gevreesde veeziekte was vastgesteld. Het rommelt al een tijdje in Luxemburg, net als in de aangrenzende Duitse deelstaten Saarland, Rijnland-Palts en Noordrijn-Westfalen, nabij de Nederlandse grens. Hoogstwaarschijnlijk zijn wilde zwijnen verantwoordelijk voor de verspreiding van de ziekte. In Frankrijk is het 'rustig', zegt Van Gisbergen. In Spanje daarentegen is het virus hardnekkig actief. Sinds deze week geldt in heel Luxemburg een vervoers- en exportverbod van varkens. De meeste veetransporteurs mijden het land al maanden mede op advies van hun branche-organisatie Saveetra. De vervoerders rijden nu over het Noord-Franse Longwy.

© 2002 Brabants Dagblad
 

Last update: 01/11/2006