MPA of Medroxy progestron acetaat.

1. Wat is MPA?
MPA staat voor medroxy progesteron acetaat. MPA is een synthetisch (kunstmatig) hormoon dat niet van nature bij dieren voorkomt. Het hormoon kan bij bijv. schapen zowel zwangerschappen voorkomen als bevorderen. Dit is afhankelijk van de hoeveelheden en het moment waarop het middel gebruikt wordt.

2.     Hebben varkensboeren er voordeel van als dit hormoon in het voer verwerkt zit?
Nee, integendeel. De zeugen worden er onvruchtbaar van en de vleesvarkens groeien er niets sneller door.

3.       Worden er hormonen in varkensvoer verwerkt?
In varkensvoer mogen geen hormonen verwerkt worden. Voederfabrieken die zich niet aan de regels houden raken hun certificaat kwijt.

4.       Welk certificaat?
Het GMPcertificaat (Good Manual Practicing).
Dit betreft Strenge eisen aan de grondstoffen en strenge eisen aan de productie. Het totale productieproces moet traceerbaar zijn in logboeken. Zonder certificaat kan het bedrijf sluiten.

5.       Hoe is het hormoon MPA dan in het voer gekomen?
Door een voerbedrijf in België dat zich met criminele activiteiten bezighoudt. De varkensboeren hebben geen aandeel in deze affaire.

6.       Is MPA schadelijk voor mensen?
MPA is geen groeihormoon. Het is een hormoon dat voorkomt in een anticonceptiemiddel. Een farmaceutisch bedrijf in Ierland heeft illegaal reststoffen hiervan verkocht aan een bedrijf in België. MPA is niet schadelijk voor de gezondheid. Een varken spoelt het zelf weer uit via de urine in een paar dagen.

7.       En het risico in die paar dagen dan?
Om elk risico uit te sluiten mogen varkensboeren op dit moment geen varkens laten slachten. Als het voer onderzocht en schoon is mogen ze waarschijnlijk na zeven dagen weer varkens laten slachten.

8.       Werkt het IKB (Integraal Keten Beheer)dan nog wel?
Het is nu bewezen dat het goed werkt. Alle contacten waren meteen te traceren. Alleen moet de controle en de sanctie nog strenger.

9.       Komt MPA alleen in varkensvoer voor?
Nee, ook in bijv. frisdrank komt al een paar jaar in kleine hoeveelheden MPA voor.

10.   Is varkensvlees nog wel veilig te eten?
Door deze MPA-affaire zo rigoureus aan te pakken wil de sector bewijzen dat ze voedselveiligheid bovenaan de lijst heeft staan. Het Nederlandse varkensvlees is nog steeds het meest veilige stukje vlees van Europa.

 

[© 2002 varken.net]

Last update: 01/11/2006