Kunekune minivarkens aangekomen in België

Sinds begin Augustus 2003 telt België zijn éérste Kunekune's op zijn grondgebied (volgens onze gegevens). Het is Luc, een van de webmasters van deze site, die dit initiatief nam.

Het Kunekune minivarken is een iets groter minivarken afkomstig uit Nieuw Zeeland (al wordt dit door sommigen in twijfel getrokken).

Het zijn uitstekende grazers die boomgaarden en dergelijke netjes houden, dit zonder bomen of struikgewassen te vernietigen. Bijvoederen is in de zomer amper nodig.

Weetje: De lokale bevolking (Maori's) houden de dieren vooral om de vleesopbrengst.

Echter onze bedoeling is niet om ze te slachten, wel om ze te houden als gezelschapsdier net als de andere minivarkens. Dat is ook zo in onze buurlanden waar ze reeds eerder (beperkt) te vinden zijn .

© 2003 miniVarkens.com

Bijzondere eigenschappen van de Kunekune zijn:

  • Ze hebben net zoals geiten lelletjes onderaan de kin. (Let wel: niet alle Kunekune's hebben dit!).

  • Ze zijn bijzonder winterhard, een afschutting die bescherming biedt bij regen is in principe al voldoende, toch raden we steeds aan de rubriek "Huisvesting" te raadplegen zodat de dieren zeker niets ontbreekt.

  • Ze hebben geen varkensmix nodig indien ze voldoende kunnen grazen, bijvoeren is enkel in de winter nodig wanneer er onvoldoende gras ter beschikking is.

  • Het zijn zeer sociale dieren, van nature veel minder schuw dan andere minivarkens, en vertoeven ook graag in de buurt van de mens.

Qua onderhoud vergen ze niet meer of niet minder dan andere minivarkentjes.

Vooral door de zeldzaamheid van het ras is het een primeur in België, ook Nederland telt maar enkele exemplaren.

In Engeland werden de Kunekune's pas in 1992 ingevoerd, Zoe Lindop de voorzitter van de Britse Kunekune Society ontdekte het ras 2 jaar voordien toen hij voor zijn werk in Nieuw Zeeland vertoefde, en was meteen in de ban van deze dieren.
Het was hijzelf die de éérste 5 Kunekune's (met een verschillende bloedlijn) invoerde en de Society oprichtte, Engeland telt nu ongeveer 700 geregistreerde dieren.

Aan de linkerzijde zie je Bert, een borgje van 5 maanden oud.

Aan de rechterzijde heb je een Kunekune zeug op volwassen leeftijd, +- 50kg.

© 2003 miniVarkens.com

Het verdere verloop van deze varkentjes kan je vanaf nu volgen in de rubriek "Dagboek/Betsie"

Eventuele vragen of opmerkingen zijn steeds welkom!

Last update: 01/11/2006