Tsunami: Dieren vragen ook hulp

Van de dierenactiviste Rosa Mertens ontvingen wij onderstaand bericht, welke wij graag bij deze publiceren. De tekst is integraal -ingekort-  gekopieerd.
Copyrights & verantwoordelijkheid voor de inhoud: Rosa Mertens.

De dieren zijn twee maal het slachtoffer van de Tsunami.

De internationale dierenorganisaties luiden de alarmbel en roepen dan ook massaal op om actieís op te zetten voor de getroffen dieren in AziŽ: ze moeten dringend verzorgd worden en desnoods gevaccineerd.

Uitgehongerde dieren die rondzwerven, zijn immers een potentieel gevaar voor mensen en andere dieren. Vele hebben de ramp overleeft. Delen van lijken hebben ze tot op het bot afgevreten...
Nu het leven terug op gang komt zoeken ze terug de mensen op die aan staan schuiven voor voedsel pakketten. Helaas werd er geen kruimeltje eten of een druppeltje water aan de viervoeters gegeven die het overleeft hebben

In Phuket dringen ze de tempel binnen en proberen wanhopig de lijkzakken te verscheuren om aan eten te geraken.

Omdat ook vele honden hun baasje zijn verloren tijden de Tsunami is het probleem nog veel groter geworden.

Op plaatsen in het rampgebied zijn er plannen om ze af te maken...

Er moet dringend meer steun en middelen komen!

Omdat de nood zo groot is hebben wij Dierenleed AziŽ besloten de eerste drie maanden al het
geld dat er gestort werd, lidgelden inbegrepen, intergraal over te maken.
Dus geen enkele euro zal er afgehouden worden voor welke onkosten dan ook.

Een puppy welke de Tsunami overleefde

Een puppy welke de Tsunami overleefde

© 2005 Rosa Mertens

We hebben tot heden al 1.780 euro gestort (Soi Dog) en we gaan nog 3.072 euro storten welke we aan giften en lidgelden hebben ontvangen, en dit zonder enige steun, en met onze 178 leden, voor een kleine vereniging zoals wij. Toch niet slecht gedaan, niet?

De HSUS, een Amerikaanse organisatie. met miljoenen leden trekt voor "Soi Dog" 10.000 dollar uit
We moeten er wel eerlijk bij zeggen dat zij ook de getroffen gebieden steunen in de mate van de hoogst dringende noden.

Het is uitgekomen waar wij voor vreesden...
Er zijn onrustwekkende berichten binnen gekomen over uitgehongerde honden die rottende lijken tot op het bot afvreten.
Zelf in de Boedistische tempel in Phuket verscheuren ze de lijkenzakken om de lichamen te kunnen opeten.

De internationale dierenorganisaties roepen dan ook massaal op om actieís op te zetten voor
de getroffen dieren in AziŽ: ze moeten dringend verzorgd worden en desnoods gevaccineerd.

Uitgehongerde dieren die rondzwerven, zijn immers een potentieel gevaar voor mensen en andere dieren.

Daarom dring ik er op aan van dit persbericht in uw krant te publiceren.

Ik begrijp dat u in eerste instantie aan de noodlijdende bevolking hebt gedacht en u lezers niet onmiddellijk wou confronteren met dierenleed.

Maar we moeten u toch zeggen dat we op die 5 jaar dat we bestaan nooit zoveel spontane reacties hebben ontvangen: ook mensen vragen massaal wat ze voor deze dieren kunnen doen en ook storten ze massaal op onze rekening, een feit waar we ons enkel kunnen over verheugen.

Dierenleed AziŽ vzw roept op om na de zeebeving ook plaatselijke dierenorganisaties te steunen.

2 januari 2005 - Iedereen heeft het wel gehoord en gezien op televisie, de grote ramp die zich op 26 december 2004 heeft voltrokken in AziŽ. De Tsunamis veroorzaakten honderduizenden slachtoffers, vooral in IndonesiŽ, Sri Lanka en India, maar ook Thailand en het eiland Phuket is hard getroffen.

Maar er zijn niet alleen menselijke slachtoffers, ook heel wat dieren overleefden de ramp niet, ook al werden ze dikwijls door hun 'zesde zintuig' voorafgaandelijk gewaarschuwd. In de verschillende getroffen gebieden zijn er soms ook dierenorganisaties werkzaam die zich inzetten voor de zwerfdieren, een nobel werk op een moeilijk terrein.

Zo'n organisatie is bijvoorbeeld 'Soi Dog Foundation', die zich inzet voor de zwerfhonden op Phuket (Thailand). Van deze organisatie bereikte ons het bericht dat Leone Cosens, een vrouw die zich enorm inzette voor de zwerfdieren van Phuket, ťťn van de slachtoffers is. Leone Cosens is omgekomen terwijl zij hulp bood aan andere mensen...

Soi Dog Foundation Team

Soi Dog Foundation Team

© 2005 Rosa Mertens

De ramp is natuurlijk een heel groot drama voor de lokale bevolking en toeristen in al deze gebieden. Veel hulp is onderweg, wat heel hard nodig is.

Maar ook de (zwerf)dieren zijn slachtoffer. Vele dieren zullen verdronken zijn. Ook zijn er veel dieren die hun huis kwijt zijn en nu doelloos rondzwerven. Een ander gevolg van deze ramp is dat er weer veel dieren gedumpt zullen worden.

De meeste toeristen en de restaurantuitbaters gaven hen wat eten: dit valt nu allemaal weg, de plaatselijke bevolking heeft alles verloren, op hen kunnen ze niet meer rekenen. Door de o zo moeilijke situatie valt het dus niet mee voor de zwervers aan eten te komen. Daarom hebben ook zij recht op hulp!

Uitgehongerde dieren die rondzwerven, zijn immers een potentieel gevaar voor mensen en andere dieren. Daarom is het belangrijk dat deze dieren vers water voedsel en medische verzorging krijgen en worden opgevangen en dat er voor hen een nieuwe thuis wordt gezocht. Bovendien heeft de hulp aan dieren een bijzondere impact op het lange-termijn proces van de mensen bij de heropbouw van hun leven, hoofdzakelijk in landbouwgemeenschappen."

Soi Dog Foundation (www.soidogfoundation.org) helpt de (zwerf)dieren van Phuket, maar ze hebben daar financiŽle steun voor nodig. Geef daarom iets, al is het maar een paar euro, zodat naast de mensen, ook de dieren de hulp krijgen die ze verdienen!

We werken al geruime tijd samen en leveren prachtig werk.
Dierenleed AziŽ vzw vraagt om zo'n kleinere, plaatselijke organisaties te ondersteunen, die het terrein kennen en samen met de lokale autoriteiten het verschil proberen te maken voor de zwerfdieren ter plaatse! Het geschonken geld gaat ook rechtstreeks naar de dieren, en niet naar salariskosten of huur van kantoren enz.

Maak daarom een bedrag (hoe klein ook) over naar het rekeningnummer van Dierenleed AziŽ vzw 979- 6195108-14 : bij de Argenta Bank Beerse (BelgiŽ).

Voor Nederland: IBAN: BE94.9796 1951 0814 swift code arsp be 22, met vermelding van Ďslachtoffers tsunamirampí. Via deze rekening komen er geen kosten bij.

Dierenleed AziŽ vzw ondersteunt al jaren verschillende dierenorganisaties in AziŽ. Dit maal zal het integrale bedrag van deze actie doorgestort worden naar de Soi Dog Foundation, het zwerfdierenproject in Phuket (Thailand).

Voor meer info:

Rosa MERTENS

Tel. vanuit BelgiŽ: 03/311.69.06
Tel. vanuit Nederland: +31 3 311.69.06

E-mail: dierenleed@skynet.be

Site: www.dierenleedazie.be

Meer informatie:
- "Zwerfhonden verwilderen na zeebeving"
- "Indie: Uitgehongerde hondenroedel wordt een gevaar"
- "Thailand uitgehongerde honden" (Engels)

Rosa Mertens.
Frank,
miniVarkens.com-team.

Last update: 01/11/2006