Joan Stephan van onze collegae 't Gorke overleden

Joan Stephan (39) overleden

TER NAGEDACHTENIS AAN JOAN STEPHAN

Joan - Pauline Ernestine Stephan werd geboren op 18 maart 1966 en overleed op 9 oktober 2005.

Zij was de oudste zuster van Charles Stephan (stichter van 't Gorke & onze collega sinds jaren) en het behoeft geen betoog dat deze zonnige, lieve vrouw intens gemist wordt door haar beide kinderen Jeremy en Selena, door haar diepgetroffen ouders en door haar zusters en broer en schoonzus met uiteraard hun jonge kinderen.

Maar ook de goede vrienden en vriendinnen zijn in rouw over dit plotselinge overlijden dat niemand voorzien had, immers, Joan had zich goed hersteld van haar borstkanker en nu dit.

Zelf ontmoette ik Joan voor het eerst toen ik natuurlijk met Tara en Charles in contact kwam als lid van onze club. Ik was direct geraakt door het warme familieverband dat in het gezin Stephan heerst. Joans gastvrijheid was enorm.

Alles kon, alles mocht. De kinderen missen in haar een unieke en jeugdige moeder die zich geheel inleefde in hun denksfeer door haar grote gevoel voor een sprookjeswereld, waarvan haar mooie beeldende werken getuigen.

Graag wil ik in dichtvorm uiting geven aan mijn herinneringen aan deze lieve en bijzondere vrouw:

Zonneziel

Joan betekende voor mij een zon,
Een zon, die intens en warm stralen kon.
Het eerste wat je in haar omgeving voelde,
Was een warmte die je rijkelijk overspoelde,
Een zonnekind, een zonneziel, ons ontroofd,
In ons hart kan haar licht nimmer worden gedoofd!
Het blijft voor altijd schijnen als stille troost
Voor hen die zij zo innig heeft geliefkoosd.
 

Haar naaste familie, maar ook haar vrienden
Zijn trots dat zij naast Joan hun plaats verdienden,
Mochten delen in haar warmte en grote gastvrijheid.
Nog zie ik haar lief en rond gezicht met diepe ogen
Naar mij luisterend, aandachtig naar me toegebogen.
Haar naam is als haar aard, warm en sonoor van klank:
Lieve Joan, voor al je zorgen en vriendschap hartelijk dank!

Donata J. van der Goorbergh (Den Haag, 2 december 2005)

NASCHRIFT

Sindskort studeer ik fagot, het favoriete instrument van mijn moeder.

De fagot heeft een sonore klank, die in de laagte sterk en bronzig, haast knorrig is. In de hogere registers echter wordt de toon zangerig en hoornachtig met een schitterend melancholiek timbre.

Ik ben nog niet zo lang met mijn studie bezig en verontschuldig me voor onvolkomenheden. Intussen werk ik er heel hard aan een goede fagottist te worden! Voor ik hierop terugkom, nog even het volgende.

Sommigen herinneren zich misschien nog wel een door mij innig geliefd varken dat in het Zuiderpark heeft geleefd en een dochter was van de beroemde Jolien (Jodie) die nog steeds leeft op Hoeve Bijdorp in Loosduinen, waar ik werk. Dit ontzettend lieve varken, een Yorkshire, heette ook Joan en werd tegelijkertijd vorig jaar ziek met Charles' zuster Joan. Charles' zus herstelde en vorig jaar op 14 oktober (!) overleed mijn Joan, die we moesten laten inslapen. Op diezelfde datum van dit jaar vond de crematie plaats van Charles' zus.

Dit greep me dubbel aan. Op een avond schreef ik het stukje voor fagot, opgedragen in de eerste plaats aan Charles' Joan, maar daarnaast ook aan mijn Joan.


Lieve allemaal,

- Kunstenares in hart en nieren -

Joan - Pauline Ernestine Stephan

18-03-1966

09-10-2005

Hierbij een kort - tragisch - bericht met uitleg waarom Charles Stephan voorlopig niet veel online is. Zijn oudste zus Joan Stephan is namelijk zondag 9 oktober 2005 op 39-jarige leeftijd overleden.

Joan (levensgenieter en kunstenares) is die bewuste zondag overleden in het Ruwaard van Putten ziekenhuis te Spijkenisse. Ze laat twee jonge kinderen achter: Jeremy van 12 jaar oud en Selena van 10 jaar oud. Vorig jaar is er bij haar borstkanker geconstateerd waar ze eigenlijk goed herstellende van was. Maar in dat weekend is ze plotseling met een trombose been opgenomen en zondag verslechterde haar toestand zodanig dat ze werd overgebracht naar de IC.

Iedereen waarvan zij hield heeft in haar laatste uren om haar bed gestaan en we hebben van haar afscheid moeten nemen....

Charles Stephan,
varkenskunstenaar

PS Ik ben dus even niet veel online, alleen het hoognodige, zoals jullie wellicht zullen begrijpen.


Hierbij betuigen wij, het team van miniVarkens.com nogmaals ons leed over dit triest en veel te snelle heengaan van Joan.
Sterkte Charles. Sterkte familie Stephan...


Acrylverf schilderijtje 'Troost' door Joan Stephan uit Charles' boek 'Van Minivarken tot Grote vriend'

Stichting 't Gorke & Atelier Babi Senang

Copyright © Stichting 't Gorke

Webmaster Frank.
miniVarkens.com-team.

Last update: 01/11/2006