Aanschaf > Keuze

Bij het kiezen van een big vraag je best de ouders te mogen zien, zo kan je al een beetje inschatten hoe groot/zwaar  het gekozen varkentje ongeveer zal worden op volwassen leeftijd.
Dit is niet waterdicht, maar het kan je toch al een idee geven.

Veel kwekers namelijk beweren dat ze heel kleine varkens hebben -van 25 kg (of nog minder) op volwassen leeftijd- maar eens het varken dan volwassen is...

© 2001 miniVarkens.com

Kijk of de biggen verzorgd zijn, levenslustig, dat ze niet niezen of hoesten.
Mogen ze voortdurend bij mama zeug vertoeven?

Kies met je hart: is er in het nestje waar je gaat kijken geen biggetje dat je hart echt 'verovert', kies er dan GEEN, en wacht op een volgend nestje of zoek nog wat verder. Een varkentje wordt makkelijk 15 jaar oud, en het is van jouw afhankelijk voor zijn verdere leven!

Sommige mensen verkiezen een beertje (mannetje), anderen een zeugje (vrouwtje). Elk geslacht heeft zijn voor en nadelen.

Als je een biggetje gekozen hebt, vraag dan het van in het begin sociaal op te voeden (veel knuffelen, af en toe in huis halen, mee bezig zijn...) zodat je niet met een schuwe big naar huis moet.
Vraag als je je biggetje af en toe eens mag komen bezoeken. Zo went het alvast aan je, en  ook aan het feit dat het niet alleen met andere varkentjes, maar ook met mensen, zal moeten leren omgaan.

Het biggetje is best minstens 8 weken, liever 10 weken, oud eer het naar zijn nieuwe thuis kan gaan. Anders zijn gedragsproblemen tijdens latere leeftijd mogelijk (ze hebben immers die eerste tijd heel wat te leren van de mama en broertjes en zusjes)!

Informeer naar de voeding die ze krijgen, best is dat je hetzelfde een tijdje blijft doorgeven wanneer ze naar huis komen, en evt. langzaam omschakelt.

                                                                                                                  Last update: 01/11/2006