Dagboek > Xena en de 9 biggen > Dag 6

Deze week was een tegenvaller, een geltje stierf op mijn verjaardag 07 April.
Het kwam voor ons hard aan, normaal verwacht men zich de éérste dagen aan sterfte maar niet meer na 4 weken.
Sinds enkel dagen viel het op dat het een achterblijvertje was, het ging niet eten bij Xena en vermagerde zienderogen. Toen de dierenarts kwam bleek dat Xena haar achterste partij tepels geen of weinig melk hadden en de geltjes die het laatst geboren werden drinken daar en eens een tepel uitgekozen willen ze niet meer weten van een andere.

Momenteel maak ik me nog zorgen om een ander geltje dat na de inenting plotseling veel kalmer werd, veel slaapt en te weinig meedrinkt met de anderen. Ik geef haar nu voeding met een speciaal flesje. Maar zet haar nadien wel terug bij de anderen.
 

© 2002 miniVarkens.com

De dierenarts schreef Baytril voor: die is een antiinfectivum speciaal voor biggen, het moet op hun tong gespoten worden en helpt tegen diaree (colidiarree en neonatale diaree) bij biggen) en eveneens tegen bronchopneumonie.

Bij de apotheek haalde ik een tube Nutri-Plus gel die als aanvullend diervoeder voor honden en biggen dient, het bevat een energierijke pasta met vitaminen, mineralen en spoorelementen die herstellende of zwakkere dieren stimuleren om hun eetlust te bevorderen. 2-4 cm pasta per kg lichaamsgewicht wordt aangewezen.

eventjes zonder de biggenXenaben ik al dikker geworden?

 

 

© 2002 miniVarkens.com

Xena duidelijk getekend door het grote nest, even wandelen in de tuin doet haar deugt, maar toch als ze de kans ziet, wilt ze al vlug terug naar de biggen.

De borgjes en de andere geltjes eten al goed mee van de korrels en wat brood wijzen ze ook niet af. Ze wegen nu iets meer dan 1 kg.

De inentingen die ze kregen waren tegen Aujesku en tegen de varkensgriep, de rappel is op 9 weken voorzien. Ook de ontworming en tegen het schurft moet dan gegeven worden + de eerste inenting tegen de vlekziekte waarvan de rappel voorzien is op 14 weken leeftijd.

Luc, miniVarkens.com
 Last update: 01/11/2006