Dagboek > Zwoertje & Kikkoman, Deel 12

 

Om de kinderen een beetje te betrekken bij de verzorging van de dieren zijn de twee oudste “verantwoordelijk” voor goedgevulde waterbakken.

Sam de chef-wortelgever

Zwoertje en Kikkoman zien het zitten!

© 2002 miniVarkens.com

© 2002 miniVarkens.com

Het is mooi meegenomen als ze er een keer zelf aan denken maar meestal is het toch pappa of mamma die vraagt of de bakken water al ververst zijn. Als dat niet het geval is rennen de kinderen echt met veel enthousiasme naar de wei toe om de bakken te gaan vullen.

Iets lekkers geven mogen ze ook, ze helpen mee de wei te maaien en het gras in de kruiwagen te doen en naar de compostbak te rijden. Spelenderwijs leren ze dus dat elk diertje behalve voor een hoop plezier en gezelligheid ook een hoop werk met zich meebrengt. Gelukkig vinden ze het allemaal leuk en blijven ze enthousiast helpen.

Vandaag had ik onze jongste Sam mee naar de wei genomen. Hij was vandaag  “chef-wortels-uitdelen”: opdat de varkens altijd heel voorzichtig aanpakken is het veilig genoeg om hem dat te laten doen.

Met gulle hand begon hij dus kleine stukjes wortel te gooien naar de beestjes, maar….met eten is Sam ook net een varkentje dus die wortels moest hij zelf ook proeven. Na het strooien ging hij  tussen de varkens zitten om ook een stuk wortel te kunnen pakken.

De nieuwste aanwinst: onze fred is nu al de vriend van de varkentjes

© 2002 miniVarkens.com

Met zijn kleine handjes naast die varkensbekken waar toch sterke tanden inzitten. Voorzichtig schoven de varkens een stuk op voor het joch en kon hij een flink stuk nemen. Daarna hebben ze het hem weer afgeschooid, maar ze hadden zich weer als twee keurig opgevoede varkens gedragen.

Na het worteltjes eten was er tussen Zwoertje en Sam nog een wedstrijdje modderkruipen. De grote verliezer is de wasmachine, maar de pret was groot!

Als je de kinderen uit de hand leert voeren is het nadeel wel dat de kinderen soms dingen gaan leren delen met de dieren welke eigenlijk niet zo goed is

Het is dus goed opletten als ze iets hebben wat de varkens niet mogen.

Modderkruipen: dat doen we graag!

© 2002 miniVarkens.com

Veel kindersnoep bevat suiker en zout wat niet goed is voor onze varkentjes (en, eigenlijk, voor onze kinderen ook niet...). Het laagje chocolade wat de koekjes siert is natuurlijk helemaal uit den boze.

Mariska Van Looyen & miniVarkens.com.

Last update: 01/11/2006