Dagboek > Zwoertje & Kikkoman, Deel 13

 

Het was koud toen ik ’s morgens de varkens ging voeren. Zwoertje ging, toen ik de wei opendeed, meteen al rennend richting huis. Kikkoman deed het wat rustiger aan en trippelde gezellig naast me mee achter Zwoertje aan. Ze stond al luid knorrend voor de deur om binnengelaten te worden. Eenmaal binnen dook ze meteen de hondenbak in en slobberde die meteen leeg. Hun eigen water uit de bak was bevroren en och arme…wat had ze een dorst.

Het eten ging er ook weer zonder dwang in, en daarna is uitgebreid de keukenvloer weer schoongesnoept.

Ze hadden niet zo heel erg veel voer gekregen want nu de varkentjes regelmatig in de wei blijven slijten de hoefjes niet zo netjes af als we zouden willen.

Brrr...Koud vandaag hé

© 2002 miniVarkens.com

Ik wilde ze in de middag dus op de tegels naar voer laten scharrelen.

Ik was daar de stoep aan het vegen en strooide af en toe wat korrels op de grond. Ze tippelen dan  heel wat af over de stenen waardoor de hoefjes weer bijslijten als je het regelmatig laat doen.

stoepvegen is mijn hobby

kikkoman

© 2002 miniVarkens.com

Kikkoman is helemaal dol op stoepvegen, want hij weet dat de bezem hem ook over de rug veegt. Enthousiast komt hij al met zijn snuit tegen de bezem duwen net zolang tot je hem zijn zin geeft en hem eens een flinke borstelbeurt geeft.
Genietend duwt hij dan zijn rug omhoog zodat je echt geen plekje vergeet. Alle losse velletjes zijn er dan weer af en het kereltje is dan weer zeer met zichzelf in zijn sas. Hij heeft dan ook veel meer haar als Zwoertje en vind het zaaaalig om een borstelbeurt te krijgen.

Later in de middag bracht ik ze weer terug naar de weide, ik had een wortel voor ze meegenomen en een oude boterham. Ze hollen dan voor me uit de wei in en gaan tegen het gaas omhoog staan om hun lekkers in ontvangst te nemen. Ik reikte Zwoertje een stuk wortel aan wat ze met haar neus aan de kant drukte om verlekkerd naar het boterhammetje te kijken. “Geen wortel…dat brood lust ik’ leek ze te denken. 

een wortel lust ik wel

terug in de weide

© 2002 miniVarkens.com

En ach…er is er maar een de baas en dat was ik in dit geval duidelijk niet. Na de boterham gaat uiteraard de wortel ook wel naar binnen maar ze heeft duidelijk voorkeur.

’s Avonds een bakje brokjes en een verse bak water en dan kunnen ze tevreden hun mandje weer in. 

Mariska Van Looyen & miniVarkens.com.

Last update: 01/11/2006