Dagboek > Zwoertje & Kikkoman, Deel 15

 

Natter Nat Natst!!

Na de vorst is het het hier behoorlijk nat geworden. Langzaam aan begon de varkensweide te veranderen in een modderpoel. Het voorste stuk waar de varkens hun eten en drinken krijgen was door het heen en weer geloop van de dieren het ergste.
Door al die modder werden de poten nat en smerig en zo liepen ze dan hun binnenhokje weer in. Kortom, ze moesten verhuizen.

Daar zijn we eigenlijk niet op ingericht dus als noodoplossing slapen ze nu achter in de schuur in een hok waar al het zomergoed opgeslagen ligt.

Voor de schuur staat het buitenhok van de honden die we eigenlijk deze winter hadden willen afbreken zodat er van de zomer een nieuwe ren kon worden geplaatst.
De honden zitten er alleen in de zomer als we vreemde kinderen in de tuin laten spelen of als de onzen willen voetballen.
Nu doet de ren dus dienst als varkensverblijf.
Ze snapten er weinig van die twee. Moeder begon ineens hun binnenhok leeg te sleuren en met de bakken te slepen

een noodoplossing maar leuk

© 2003 miniVarkens.com

 

Het enige wat ze konden bedenken om te doen was erachteraan rennen. Van de bakken naar het hok en weer terug.
Het stro was vochtig geworden en ook het nieuwe pak had al in het water gelegen, tja wat doe je dan???
Het deken was wel schoongewassen dus die hadden ze in ieder geval wel. En als ze met een deken goed kunnen slapen waarom dan niet op een oude broek van Rob en de te kleine kleding van de kinderen. De zak oude kleding werd dus uit de kelder gehaald en als nestmateriaal neergelegd.

Toen moesten de varkens uit de wei en richting nieuw verblijf.
Ik liet ze door het hekje en ze renden achter de schuur langs richting Rob die hout stond te zagen.
Ze moesten aan de voorkant van de schuur zijn en met een keer roepen veranderden ze van koers en kwamen ze de goede richting uit.

oef eindelijk een droge slaapplaats

© 2003 miniVarkens.com

De hondenren was voor de varkens geen onbekend terrein want in de zomer scharrelen ze er ook regelmatig rond.
Daar opgesloten worden is echter een ander verhaal dus als eerste kregen ze een boterham bij hun nieuwe nest, toen de bak water een plaatsje gegeven. Ze hebben even het hok besnuffeld en gingen toen voor het hek staan, ze wilden wel weer terug naar hun weitje.

Ik heb ze even hun gang laten gaan en ben naar binnen gegaan. Rob heeft de elektriciteitskabel veilig uit de buurt van de varkens gehangen en heeft ze toen ook alleen gelaten.
Met etenstijd kregen ze hun eten in de ren en dat aten ze braaf op. Na het eten heb ik ze in hun slaaphok opgesloten en daar het licht aangelaten. Toen Rob en ik om tien uur gingen kijken lagen ze heerlijk in een zelfgemaakt nest te slapen.

Knorr !

in de doornatte weide

© 2003 miniVarkens.com

We hebben ze even naar buiten gelaten voor een plasje en dat deed Zwoertje wel maar Kikkoman had er geen behoefte aan. Hij stond echt te kijken wat nu de bedoeling ging zijn van het hele avontuur.
Ze gingen heel gemakkelijk weer hun bedje terug in waar ik deze keer wel het licht uitdeed. De volgende morgen ging de deur weer open en kwamen ze naar buiten wandelen voor hun eten en een bak vers water.
Ze stellen het dus goed in hun droge verblijf!

Mariska Van Looyen & miniVarkens.com.

Last update: 01/11/2006