Dagboek > Zwoertje & Kikkoman, Deel 26

 

De betere tijden voor de varkens is aangebroken. Na de hitte die ze voornamelijk in hun wei hebben getrotseerd in de koelte tussen de bomen, staat nu de weide weer open!

Dat komt mooi uit want de nootjes vallen weer van de bomen, dus ze kunnen weer heerlijk scharrelen en snoepen.

Flatco heeft de noten ontdekt en is er ook dol op. Aangezien hij zichzelf ziet als hoogste in rang wil hij nog wel eens een uitval doen naar de varkens. Deze trekken zich er weinig van aan, trekken zich met een geërgerde knor een stukje terug maar zoeken dan gewoon verder.
Flatco laat het dan weer gewoon gebeuren tot ze weer te dicht bij hem in de buurt komen, dan geeft hij opnieuw een flinke snauw. Hij bijt niet maar geeft echt een waarschuwingssnauw. De varkens raakt hij eigenlijk niet eens aan, hij zal ze dus niet bijten.

Ik laat het maar zo, ze moeten het toch zelf uitzoeken met z'n allen. 

De betere tijden voor de varkens is aangebroken.

Na de hitte die ze voornamelijk in hun wei hebben getrotseerd in de koelte tussen de bomen, staat nu de weide weer open!

In de weide

© 2003 miniVarkens.com 

De kinderen hebben de taak van het avondvoeren en water geven, overgenomen en doen dit met zeer veel plezier.
De ene dag geeft Richell voer en Boyd water, de andere dag ruilen ze om.
Sam heeft een klein mayonaise emmertje en die geeft voer. Hij zegt alleen Kikkuuuman te voeren, Zwoertje is te moeilijk uit te spreken voor het mannetje.
Met zijn drietjes, en netjes op elkaar wachtend gaan ze naar achter waar de varkens al luid gillend wachten en nerveus heen en weer trippelen.

We zijn de kinderen ook aan het bewust maken van wat varkens wel en niet mogen krijgen aan restjes en van die dingen mogen ze een bakje maken.

Sla mogen de varkens wel, maar zodra het klaargemaakt is ,is het dus verboden. Appelschillen mogen ze wel maar schillen van de aardappels weer beter niet.

Kikkoman heeft na de hitte wat huidproblemen gehad en daardoor is die weer een paar keer goed ingesmeerd met uierzalf.

Ik laat de zalf dan even intrekken en dan borstel ik hem af met een schrobborstel.

Voor zijn oksels en de stukken zachtere onbehaarde huid gebruik ik een zachtere borstel. Dat lijkt me prettiger voor het varkentje. Het is ook altijd alleen de huid onder de haren die schilfert. 

Kikkoman had huidproblemen

© 2003 miniVarkens.com

De restjesbak mogen ze zelf vullen maar ze mogen hem niet zonder toestemming gaan geven aan de varkens. Daar houden ze zich zeer goed aan, zelfs Sam weet dat hij alleen uit zijn emmertje mag voeren. 

Kikkoman heeft zelf ook een favoriete borstel, in de wei staat 1 berkenboom waar hij zich het liefst aan schuurt. De andere bomen zie ik hem eigenlijk nooit langs schuren  

Over een paar weekjes hoop ik bij de varkens wat kippen te kunnen zetten. Er moet dus een hoog binnenhokje komen met een leghok erin. En dan maar hopen dat de kippen in het leghokje hun eitjes gaan leggen, anders vrees ik dat we de eieren gewoon in de supermarkt moeten blijven halen en dat de varkens regelmatig een eitje op het menu hebben staan.

Al schurend tegen de berkenboom

neen dit zijn geen varkentjes :-)

© 2003 miniVarkens.com

Verder is onze veestapel uitgebreid met 5 prachtige babykatjes, het begint druk te worden in huize van Looyen. Ik durf de varkens dus nog geen kennis te laten maken met de kleine diertjes. Ze zijn 31 augustus geboren en nog zo klein. Als ze een week of 6 zijn zullen we wel verder kijken.

Mariska Van Looyen & miniVarkens.com.

Last update: 01/11/2006