Dagboek > Zwoertje & Kikkoman, Deel 27.

Wie zelf in het bezit is van een varken weet dat er zelden een “KNOR” uitkomt. Er komen veel verschillende geluiden uit waarvan de krijs om iets te eisen wel verdacht veel lijkt op het gehinnik van een pony.

Onze buurman heeft zich drie pony’s aangeschaft en de keren dat ik al ben gaan kijken waarom de varkens zo stonden te gillen terwijl het de pony’s waren zijn niet te tellen. Steeds als ik op het geluid afging stonden de twee varkentjes gewoon in de wei het varken uit te hangen en ik snapte er weinig van.Ik ben altijd bang dat ze vastzitten of zich ernstig bezeerd hebben als ze gillen buiten de etenstijden om.

Fasinerend...

Gehinnik van de pony

© 2003 miniVarkens.com 

Regelmatig lopen we hier langs de hekken van de weide om die te controleren op oneffenheden waar de diertjes zich aan zouden kunnen bezeren. Loshangend gaas of stukken die niet goed vast meer zitten kunnen flinke wonden veroorzaken bij de dieren. Daarop werden we nog eens extra attent gemaakt toen de veearts bij een schaap van buurman moest komen die tot zijn bot openlag van een stuk draad. Het arme dier was mank en elke dag moest het pootje verschoond en behandeld worden. Heel zielig.

We hebben ook twee jongens verderop wonen die wel eens wat in de wei willen gooien naar de varkens toe. Door de tuin van onze eigenlijke buurvrouw gaan ze aan de draad staan en dan leuk de varkens een beetje plagen. Ze gooien dan met stokken naar de dieren of met oud speelgoed. Heel irritant. Meestal loop ik er zelf even naartoe en waarschuw de mannetjes op een vriendelijke manier. Rob is al iets minder vriendelijk maar Boyd heeft het uitgevonden. Hij stuurt er onze (eigelijk zijn) Flatco op af, die er dan vals blaffend op afstormt. De hond springt met een simpele sprong over het gaas naar de varkens om ze te verdedigen tegen de plaaggeesten maar heeft het tot nu toe nog niet in zijn bol gehaald om de even hoge sprong naar de buurjongens te maken. Laten we hopen dat dat zo blijft.

Genieten maar

Lekker veel stro

© 2003 miniVarkens.com 

Nu de herfst, ondanks de nog prima temperaturen, toch voor de deur komt te staan, gaat het weer tijd worden om de voorraad stro terug aan te vullen. Door ruimtegebrek hebben we nooit zo een grote voorraad maar iets moet er toch komen. Ik haal de balen altijd bij een kennis die een enorme stapel strobalen heeft staan en waar ik mondjes maat kan gaan inslaan. Er ligt altijd een baal in het hok en in de koudere tijden drie in de schuur. Het wordt dus tijd om de boel weer op orde te gaan maken voor de winter.

We hopen dat ze de hele winter lekker in hun weide kunnen verblijven. De vorige natte winter hebben we ze moeten verplaatsen naar de hondenren met een binnenhok in onze berging. Ondanks dat het hopelijk niet weer nodig is houden we er toch rekening mee met het inrichten van de berging.

Mariska Van Looyen & miniVarkens.com.

Last update: 01/11/2006