Dagboek > Zwoertje & Kikkoman, Deel 30.

Kikkoman is niet in zijn humeur, hij lijkt wat sip en niet lekker in zijn spek te zitten. Dat duurt nu al twee dagen...
Als de voerbak gevuld wordt komt hij wat minder enthousiast aanlopen en valt ook niet echt met trek aan op zijn bak. Na het eten wacht ik wat en haal Zwoertje uit de wei zodat ik Kikkoman eens goed kan bekijken in de afgesloten ruimte. Ik betast hem eerst eens aan alle kanten en bekijk zijn hoefjes van de onderkant. Er is niets te zien aan het dier.
 

Kikkomen lijkt wat sip en niet lekker in zijn spek te zitten.

Kikkoman niet lekker in zijn spek

 

© 2003 miniVarkens.com 

 

Ik gooi wat brood op een afstand voor hem neer, als hij er heenloopt zie ik dat hij niet mankt maar echt trek lijkt hij er niet in te hebben.
Hij eet het wel op maar niet zo met smaak als hij anders zou doen. Na even stoeien heb ik hem zover dat ik in zijn bekje kan kijken waar ook niets te zien is.
De ontlasting van de varkens ziet er ook normaal uit. Langzamerhand begin ik me toch wel zorgen te maken. Als ik naar binnen wil gaan om de dierenarts te bellen om langs te laten komen bedenk ik me ineens dat hij sinds vijf dagen ander voer heeft. Het voer wat ze normaal eten was uitverkocht toen Rob het wilde gaan kopen dus had hij dit keer ander voer meegenomen. We zaten namelijk echt zonder en het zou bij de voederhandel een kleine week duren voordat de brokken die we normaal hebben weer aangevuld zouden worden daar.
 

Het voer wat ze normaal eten was uitverkocht toen Rob het wilde gaan kopen dus had hij dit keer ander voer meegenomen.

 

Bweuk,ander voer!!

 

© 2003 miniVarkens.com 

Ik bel ipv. de dierenarts de voederhandel maar en vraag of de varkensbrokken er weer zijn. Ze zouden later die dag binnenkomen.
Ik besluit het nog even aan te kijken voordat ik de dierenarts bel, eerst terug op zijn oude voer.
De dierenarts heeft me nog nooit laten zitten als ik hem nodig had, in noodgevallen is hij zo hier. Hij is hier al laat op de avond en heel vroeg op een zondagochtend geweest.
Kikkoman lijkt ook niet echt ziek genoeg om niet te kunnen wachten.
Zwoertje wordt weer terug in de weide gedaan en die valt meteen aan op een molshoop die er net nog niet lag. Druk wroet ze hem open terwijl ze af en toe wat lekkers ertussen vind wat ze met smaak oppeuzelt.
Een paar uurtjes later is het tijd om Kikkoman weer te bekijken. Hij lijkt al een beetje minder sip en heeft zelfs weer aandacht voor het wroetwerk. Het doet me deugd.
In de avond krijgen ze toch de normale brokken weer en Kikkoman eet er goed van. De volgende dag is hij weer helemaal zichzelf, trek in een hapje extra en vrolijke en belangstellend genoeg.

Toch blijf ik me afvragen wat het geweest is en blijf hem een aantal dagen goed in de gaten houden. Hij blijft gelukkig gewoon normaal en oogt terug goed gezond. Het zal wel een klein ongemakje zijn geweest wat wij mensen ook wel eens onder de leden hebben.
 

In de avond krijgen ze toch de normale brokken weer en Kikkoman eet er goed van.

De volgende dag is hij weer helemaal zichzelf, trek in een hapje extra en vrolijk en belangstellend genoeg.
 

Terug de normale brokken

 

© 2003 miniVarkens.com

 

Met de kippen die al ingeburgerd zijn kunnen de varkens het ook prima vinden. Vooral met voedertijd. Als er graantjes worden gestrooid zijn de twee er snel bij om ook het nodige mee te kunnen snoepen.
Zwoertje
gaat voor de gelegenheid zelfs tegen me opstaan, en probeert het bakje granen uit mijn handen te roven.
Helaas heeft er al een kip het leven gelaten. Hond INDI dacht dat het speelgoed was en heeft haar doodgebeten...
Nu Indi haar angst voor de varkens heeft overwonnen is de betrouwbaarheid er ook wel af.
Speels bijt ze af en toe in een achterpoot of een oor. Hoewel het nooit hard is geweest verwacht ik wel dat ze steeds harder gaat spelen en dat er dan gewonden komen.
Ik ben dus bezig het happen naar de varkens af te leren. Als de varkens terug naar haar uithalen denkt zij dat ze uitgedaagd wordt voor een spelletje en is het einde zoek. Niet samen laten zonder toezicht dus.

Mariska Van Looyen & miniVarkens.com.

Last update: 01/11/2006