Minirassen > Geschiedenis > BelgiŽ

In BelgiŽ is de belangstelling voor hobbyvarkentjes pas de laatste paar jaren (2000+) echt beginnen groeien, en dit voornamelijk onder invloed van de rage die er in Amerika was/is, alsook deze bij oa. onze noorderburen.

Net zoals in Nederland hebben eveneens de films 'Babe' er iets mee te maken: mensen zagen met eigen ogen dat een varken niet vies, dom & lui was, maar integendeel erg intelligent & lief kon zijn.

Sinds 07/12/2001 is er in BelgiŽ de zogenaamde positieflijst -waardoor het varken (sus scrofa) wettelijk aanvaard wordt als huisdier- van kracht, wat een hele stap vooruit betekent voor de hobbyvarkens-liefhebber.

Echter, het houden van een varkentje is nog steeds vrij strikt wettelijk gereglementeerd, dus hiermee zeker rekening houden!

In BelgiŽ zijn vooral de Vietnamese hangbuikzwijnen, het GŲttinger minivarken en het Indonesisch minivarken de voornaamste rassen.
Anderen rassen worden hier meer beschouwd als een rariteit.

Cijfers van het aantal in BelgiŽ gehouden minivarkentjes zijn momenteel (nog) niet gekend, maar het is een vrij snel groeiende curve.

We zouden hier ook willen pleiten opdat er een duidelijk onderscheid zou gemaakt worden tussen een industrieel varken en een hobbyvarken, vooral in geval van bv. een epidemie (Mond & Klauwzeer...) is dit erg belangrijk.
Zodat een hobbyeigenaar zijn varkentje -welke niet voor consumptie is- kan inenten zoals ook bv. een hond alle mogelijke inentingen kan krijgen...

Last update: 01/11/2006