Minirassen > Münchener Minivarken

De originele naam van dit ras is het Münchener Miniaturschwein Troll.

Dit ras is eveneens voor de medische wetenschap gefokt en is afkomstig uit München in Duitsland (vandaar de naam).

Het is o.a. ontstaan uit het Hanford Minipig gekruist met het Columbiaanse portievarken. Het fokdoel was een varkentje te ontwikkelen die veel overeenkomsten vertoont met de organen van de mens.
Het dier diende tevens handelbaar te zijn voor experimentele werkzaamheden. Het zijn stress- en CK-stabiele dieren met een vriendelijk en leergierig karakter.

Wanneer de dieren een afgepaste hoeveelheid voer krijgen kan de groei sterk worden beïnvloed.

De dieren hebben staande oren, een witte huid met een verschillend gekleurde vacht; roodachtig, zwart of wit met zwarte of bruine vlekken.
Vaak zijn de 'trollen' echter reebruin met een witkleurige gloed.

Overigens hebben ze een rechte rug, geen hangbuik en relatief hoge poten.

© 2002 Charles Stephan ('t Gorke)

 

Deze varkens hebben tevens een hoge bacteriënresistentie, mede door relatief hoge aantal leucocyten (witte bloedlichaampjes).

Een van de redenen waarom men voor kruising met het Colombiaanse portievarken voor de uiteindelijke totstandkoming van het Münchener Minaturschwein Troll gekozen heeft is het tamme karakter van deze dieren, mede daar deze dieren reeds lange tijd door de lokale bevolking in familieverband worden gefokt.

De 'trollen' worden ca. 45 cm hoog met een gewicht van ca. 40 tot 50 kg/60kg.

Er is helaas in het verleden in een boerderijhuisdieren-atlas van een aantal jaren terug een foto afgedrukt van een zogenaamd Münchener minivarken.
Deze foto wordt heden ten dage nog steeds door veel mensen als hét voorbeeld gezien.
Dit is echter een foto van een big van ca. 6 maanden oud, en kan dus niet als een goede vergelijking worden gebruikt (bron: specialist op het gebied van fokkerij van varkens; de heer H. Slaghuis welke correspondeerde met professor Sambraus te München).

(Bron: Charles Stephan, 't Gorke)

                                                                                                                                                   Last update: 01/11/2006