Minirassen > Geschiedenis > USA

In Amerika worden de 'Potbelly Pigs' (hangbuikzwijntjes) al sinds 1990 als hobbyhuisdier gehouden.
Sinds juli 2000 zijn ze ook officieel als huisdier erkend: als het dier minder dan 45 kg. weegt en een schofthoogte heeft van max. 56 cm mogen zij als huisdier gehouden worden in de stad.
Per huishouden mogen er slechts twee varkens gehouden worden.

Hangbuikvarkentjes zijn in de States zeer populair (geweest) en men kan spreken van een ware rage.

Er werden 'belachelijke' hoge prijzen (van ca. €1.500 tot €5.000 voor een biggetje) betaald.

Soms werd er zelfs meer dan €15.000 (!!!) betaald voor een fokzeugje.

foto: ansi.okstate.edu

Het was hét huisdier dat je moest hebben, en niet verwonderlijk gezien de prijzen, voornamelijk populair bij de Yuppies.

Er is zelfs een 'glossy' magazine 'Potbelly Pigs' genaamd en wordt uitgegeven door Sarnan Publishing. In Amerika is het inmiddels selectief kleiner gefokte Vietnamese hangbuikzwijntje 'Potbelly Pig' genaamd nu nog steeds het meest populair onder de hobbyvarkensrassen. Er zijn vandaag de dag volwassen hangbuikjes in de Verenigde Staten van ca. 25 kg.

Anno 2000 is de 'hype' inmiddels gelukkig een stuk minder. Een triest gevolg van zo'n hype is de aanschaf van een dier omwille van de rage.
Het zal niemand verbazen dat deze dieren, wanneer de rage enigszins over is, het veld dienen te ruimen voor iets nieuws! Zo ook de Potbelly Pigs'.

Er zijn in Amerika inmiddels verschillende opvangcentra opgericht waarvan¨Pigs a Sanctuary¨ (veilige haven - schuilplaats voor varkens) een van de grootste is. Zij vangen wel meer dan 300 hangbuikzwijnen en andere hobbyvarkens per jaar op en helpen bij herplaatsingen. Ook ¨Lil' Orphan Hammies¨ (kleine weeshammetjes) is een organisatie die afgedankte en of losgelaten hobbyvarkens een nieuw liefdevol onderkomen biedt.

Vanuit Amerika komen oa. de volgende rassen:

  • Hanford miniature

  • Pittman Moore Strain

  • Sinclair (of Hormel of Minnesota) minipig

  • Yucatan mini- en micropig

Het is erg moeilijk om over sommige rassen informatie, fotomateriaal enz... te vinden: Indien je een goede tip hebt: aarzel niet en laat het ons weten: miniVarkens.com

Last update: 01/11/2006