Minirassen > Vietnamees hangbuikvarken

Dit is wellicht het meest gekende hangbuikvarken, en het varken waar veel mensen aan denken als men het over een 'minivarken' heeft. Het is in de jaren '60 ontstaan.

foto: schweinefreunde.de

Het Vietnamese hangbuikzwijn (afstammeling van "Sus scrofa vittatus"), is afkomstig van Vietnam en China (het wordt soms ook wel Chinees hangbuikvarken genoemd).
De kleur varieert van éénkleurig wit tot éénkleurig zwart (monokleur), of heeft ofwel een frequent terugkerend patroon zoals grijs-zwart of zwart-wit gevlekt.

Het dier heeft een relatief dikke, vaak geplooide huid.

De meeste soorten hebben een korte gedrongen kop met een sterke indeuking tussen voorhoofd en snuit. Ze hebben allen kleine, spitse staande oren.

Ze hebben eveneens een lange, brede en diepe romp, een volumineuze buik, die wegens de korte pootjes vaak de grond raakt, en hebben een zwak ontwikkeld skelet.

© 2002 Charles Stephan ('t Gorke)

foto: ansi.okstate.edu

Het Vietnamese hangbuikzwijn heeft op volwassen leeftijd een gemiddelde schouderhoogte van 50 à 60 cm, en een gewicht van gemiddeld  60 à 70 kg (of meer: meestal door overvoeding). Ook varianten van 35 kg zijn gekend.

Last update: 01/11/2006