Verzorging > Huid

Varkens zullen proberen de dehydratatie  tegen te gaan door in de modder te gaan woelen en rollen, of in een waterplas. Zo koelen de knorretjes ondertussen ook hun lichaamstemperatuur af.

Indien ze dit niet zouden doen -of de mogelijkheid hiertoe niet hebben- bestaat de kans dat de huid gaat uitdrogen en schilferen hetgeen een verschrikkelijke jeuk veroorzaakt waardoor het varken tegen alles wat het tegenkomt zal liggen krabben en schuren.

Een andere reden van in de modder te gaan woelen is dat ze aldus eventuele parasieten die op hun huid zitten, doden: de modder droogt namelijk op, de beestjes drogen er mee in op en: hopsa, natuurlijke ontsmetting!

In tegenstelling tot wat algemeen gedacht wordt kunnen varkens niet verbranden van de zon. Meestal is een huidinfectie de oorzaak: raadpleeg je dierenarts als je twijfelt.

Hier in onze contreien is het niet zo moeilijk een (modder)poeltje te creëren, graaf bij langdurige hitte een ondiepe put en vul ze met de tuinslang...

  • De huid kan je helpen onderhouden door in te smeren met uiercrème of bv. Nivea crème

  • Wel even op voorhand testen op een klein stukje huid om te checken als je varkentje  niet allergisch reageert (weliswaar zeldzaam, maar toch)!

  • De crème zorgt tevens voor een gladde huid: het varken zal u dankbaar zijn

© 2002 miniVarkens.com

Zorg ervoor regelmatig de huidplooien proper te maken om huidontstekingen te voorkomen.

Tip: soms kan een zachte (kinder-)tandenborstel nog wel eens helpen bij dit "huid-onderhoud".

Last update: 01/11/2006