Verzorging > Wroeten in eigen mest

Soms komt het voor dat een varken plots in zijn mest gaat wroeten of zelfs opeten.

 Daar kunnen 2 oorzaken voor zijn:

 1. Het varkentje verveelt zich

 2. Het varkentje is op zoek naar een voedingsstof die het tekort komt

Verveling

Varkens hebben van nature de behoefte om met hun "woelschijf" in de grond te wroeten. Wroeten in de mest: dat kan zijn omdat  omdat ze dat leuk vinden. Of omdat ze afleiding (verveling) zoeken.

Oplossing:

 • zorg voor veel afleiding: hooi, een voetbal, turf, tuinaarde, etc...

 • belonen bij goed gedrag en straffen bij wroeten in eigen mest

 • mest weghalen zolang ze het blijven doen

 • strooi wat  turf:hier zullen ze zeker in gaan wroeten

Dit zijn meestal de meest voor de hand liggende oplossingen van het probleem.

Voedingsstof tekort

Een andere oorzaak kan zijn dat het varken een tekort heeft. Dit betekent dat een bepaalde voedingsstof gemist wordt, en dat deze gezocht word in de mest.
Let wel: dit hoeft niet te betekenen dat de voedingsstof niet in het voer zit, maar kan ook betekenen dat de stof niet uit de voeding kan gehaald worden als gevolg van een matig werkend spijverteringsstelsel.
Als dit de reden is,dan  moet je de oorzaak hiervan aanpakken. Er zijn meerdere redenen waarom er een tekort kan optreden:

 1. Mineralen-tekort: bepaalde stoffen zitten niet in de voeding

 2. Het kan zijn dat het varken last heeft van parasieten : de parasieten belemmeren een goede opname van de voedingsstoffen.

 3. Mogelijk is er een bacterieŽn-tekort: maw. de darmflora van de dieren is aangetast door een te rijke (eiwit) voeding (bv door een zwaar bemeste weide) of als het dier veel antibiotica heeft gekregen.
  In beide gevallen heeft het dier behoefte om bacteriŽn op te nemen.

Oplossing:

 1. Mineralen-tekort: schakel over op andere voeding (in Alfamix Swien zitten bv. ALLE nodige mineralen) welke wel compleet is.
  Om uit te testen of er inderdaad een mineralenbehoefte is, kan je een liksteen van schapen of runderen plaatsen in het  verblijf. Als er hier veel aan gelikt wordt dan is er waarschijnlijk inderdaad een mineralen tekort.

 2. Parasieten: je kan het varkentje behandelen met bv. "Ivomec". Overleg met je dierenarts

 3. BacterieŽn-tekort: het dier heeft tijdelijk behoefte aan een supplement (bv. "Fyto Ferment" van Garvo, vergelijk het met een "Yakult" voor mensen) welke de darmflora herstelt. Geen probiotica. Overleg met je dierenarts.
  Indien van toepassing: verander van weide/stop bemesting.

Ter achtergrond-informatie: in de traditionele varkenshouderij werd het vroeger aanbevolen om jonge zeugjes die aangekocht werden de mest van oudere dieren van het bedrijf te laten eten om ze zo kennis te laten maken met de specifieke bacterieŽn die op dat bedrijf aanwezig waren. Zo konden de aangekochte zeugjes hiertegen weerstand op bouwen.

Tip uit eigen ervaring: probeer eens aan je varkentje gedurende een periode elke dag 1 rauwe zoete kolf mais te geven. Onze ervaring is dat dit het probleem al eens kan doen oplossen.

(Bron: August Offenberg & miniVarkens.com.)

Last update: 01/11/2006