Verzorging > Tanden

 

Niet iedereen staat er bij stil dat de tanden van het varken eveneens van groot belang zijn: zoals we bv. reeds uitlegden in de rubriek voeding, komt bij het kauwen van het voedsel de spijsvertering reeds op gang.

En waar we ook al niet bij stilstaan is dat, net als bij de mens of hond ook de varkens een tandenwissel meemaken!
Dit gebeurt meestal rond de leeftijd van +/- 18 maanden!
Alle tanden en kiezen worden omgeruild behalve de slagtanden: die blijven onaangeroerd.
 

Hiernaast een vb. van wat je zoal kan vinden.

Dus mensen die hun varkentje binnenshuis houden moeten zich niet verbazen als ze rond deze leeftijd hier of daar kiezen op de grond vinden.

Bij varkens die buitenshuis wonen is de kans hiervoor kleiner.

   

© 2003 miniVarkens.com
[met dank aan Arthur voor het lenen van zijn eetservies :-))]

 

Onze varkentjes kunnen er trouwens flink wat last van ondervinden: knorrig zijn, knarsetanden , plots langer gaan kauwen op hun voer en eventueel een lichte stijging van speekselvorming hebben.

Rotte of afgebroken tanden moeten verwijderd worden door een dierenarts om difterie-achtige ontstekingen en vorming van abcessen te voorkomen in de mondholte.

In sommige gevallen wordt er geopteerd voor het tandenknippen bij biggen of vooral bij ongecastreerde beren omdat de soms vlijmscherpe slagtanden lelijke verwondingen aan andere dieren en mens kunnen teweegbrengen.
Het knippen MOET steeds door de dierenarts gedaan worden met een speciale tang. Verkeerd knippen of verwonden van het tandvlees kan zeer nare gevolgen hebben met allerlei infecties tot gevolg. Splinters en losse stukken moeten zorgvuldig verwijderd worden omdat in de muil van het varken zich een hele haard bacteriën schuilhouden.

Let wel: tanden knippen is niet gebruikelijk bij onze hobbyvarkentjes (enkel in noodzaak), maar wordt meer toegepast in de vetmesterij!

Last update: 01/11/2006