Voortplanting > Biggen

De biggen zijn onmiddellijk na de worp zelfstandig en zoeken een tepel op om te gaan drinken.
In ons voorbeeld moest er slechts ééntje geholpen worden om aangelegd te worden.

Onvoorstelbaar hoe de zeug de kwetsbare diertjes met alle voorzichtigheid behandelt.
Het vruchtvlies verwijderde zich vanzelf door het schuren in het stro net als de navelstreng die vanzelf loskwam, en na enkele tijd verdroogde.
 

© 2002 miniVarkens.com

Terwijl de zeug haar arbeid verder zette, piepen en kruipen de biggen rond en op haar, met maar 1 doel: drinken en warmte zoeken. Wat ze dan ook continue doen.

Probeer vanaf de eerste momenten reeds de biggen te socialiseren, voorkom dat ze telkens als iemand bij hen komt, wegspurten van angst.
Zo voorkom je ook dat de toekomstige baasjes niet met een probleem geconfronteerd worden wanneer ze hun biggetje afhalen.
We willen immers van deze biggen gezelschapsdieren te maken die sociaal en plezierig in de omgang zijn.
 

© 2002 miniVarkens.com

De eerste tepel waaraan een big zuigt zal bijna altijd de tepel zijn waar deze aan blijft zuigen. Ook als er om een of andere reden geen melk meer uitkomt, het biggetje zal niet veranderen van tepel. Zelfs als sterft het hierdoor...
 

© 2002 miniVarkens.com

Het is belangrijk om te kijken als er een biggetje niet plots snel begint te vermageren, bijvoederen met biggenmelk is dan de enige manier om het diertje pogen te redden.

De biggen zijn gemiddeld rond 18 maanden volgroeid, echter dit  is afhankelijk van ras tot ras (eigenlijk een beetje zoals met honden).
Er zijn ook rassen die reeds rond 12 maanden volgroeid zijn, anderen dan weer pas na 24 maanden of zelfs nog wat later.
 

Last update: 01/11/2006